Farsang és egy kicsit több...

Egyik vasárnap hétfőn voltam Báselbe, hogy megnézzem milyen is az a morgenstreich, na meg valami tüzes dologról is hadováltak… Első utunk Liestalba vezetett. Az utcákon teljes sötétség, és tömeg fogadott. Az elején csak kis lampionos felvonulók jöttek, de aztán az utca végén mintha elkezdett volna felkelni a nap. Megérkeztek a fáklyás felvonulók, majd fél órán keresztül rohangáltak előttünk!

Hát igazán látványos volt, remélem a képek jobban érzékeltetik az egészet. Sajnos egy kisebb rossz élményem is fűződik ehhez az estéhez, átmentem a szemközti oldalra, hogy lefényképezzem a többieket. Fél másodperc sem kellett hozzá, hogy két nő beszoljon, hogy nem lát tőlem, pedig akkor már igazán alig volt a felvonulókból, meg hát én előtte álltam a felvonulókat láthatta balra, meg jobbra tőlem… egy másik pedig kifelé történt, szépen mondogattam hangosan, hogy schuldigung meg minden, miközben törtem az utat, de egyszerűen voltak olyanok akik nem mozdultak volna egy centit sem arrébb, ezt egyszerűen még most sem bírom feldolgozni, talán erre mondják azt hogy arrogáns? Báselbe meg majdnem átgázoltak rajtam néha az emberek, nem igazán törődtek azzal, hogy én ott állok!
 
Morgenstriech, hajnali négykor kezdődött, addig egy házibuliban aludtam az igazak álmát, épp kijött rajtam a sí táboros fáradtság. Két srác lakott egy háromszintes lakásban, a tetején medencével, havonta 4000 frankért bérelték… hát nem tudom, hogy normális e ez… szóval négykor több ezer embertársammal álltam Básel egyik terén, gyülekeztek már a felvonulók, egyszer csak kialudtak a fények, mindenki sikításba tört ki, majd megszólaltak a dobok, meg a „pickolók” kezdetét vette a három napos karnevál. A maszkok nagy rész negatív volt, nem is rémisztő, hanem negatív. Minden csoport vitt magával egy-két transzparenst, amiken tüntettek mindenféle ellen, például az egyiken a pápa volt kifigurázva. Mesélték, hogy két éve Bush és Blair volt a fő témája a felvonulásnak. Egy kicsit nekem tüntetésérzésem volt.
 
Amúgy Bázel megér egy misét, nagyon szép város, kettészeli egy folyó, a partján pedig tüneményes házak.
powered by P4IT Kft.